Jemy w Łodzi Pizza Fest 2023

Siódma edycja Jemy w Łodzi Pizza Fest to przede wszystkich 40 niepowtarzalnych pizz, a do tego jak zwykle specjalne wydarzenia towarzyszące.

Dlaczego festiwale kulinarne cieszą się tak dużą popularnością wśród łodzian? Ponieważ podczas ich trwania można skosztować wyjątkowych dań na co dzień niedostępnych w menu. Tak samo będzie podczas tegorocznej, siódmej już edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest, który organizują Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi. Wydarzenie rozpocznie się 27 stycznia w piątek i będzie trwało 10 dni (do 5 lutego). Czas na liczby. W tym roku weźmie w nim udział 30 lokali, które przygotują około 40 różnych propozycji (w tym 9 całkowicie roślinnych). Aż 17 restauracji i pizzerii oferuje również festiwalową pizzę z dostawą na miejsce.

– W tym roku czeka nas prawdziwie włoski pojedynek między Rzymem a Neapolem – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Ciekawe, która opcja zwycięży – cienkie i chrupiące ciasto czy wyrośnięte, puszyste brzegi? Jedno jest pewne, w obydwu wersjach ciasto będzie perfekcyjne, a dodatki najwyższej jakości, zarówno te klasyczne, jak i te niecodzienne i zaskakujące. Grzybowe ciasto, krem z fioletowych ziemniaków, owczy ser manchego, dyniowe curry, kawowy beszamel, kimchi, jeżyny, jadalne bratki – tak, to nadal składniki pizzy! Festiwalowe propozycje mają też różną formę lub są inspirowane innymi daniami. – Spróbujemy między innymi pizzy zalewajki, pizzowego burgera, calzone, pidy, pizzy croque madame i deep dish, czyli pizzy w stylu chicagowskim w wyjątkowo dużą ilością sera i „odwróconymi” składnikami – wyjaśnia Aleksandra Wiktorska z Jemy w Łodzi. 

▶️ Pobierz listę festiwalowych pizz – kliknij

Dzięki współpracy z partnerami festiwal uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące.  Oto propozycje:

  • Spotkanie Klubu Kolacyjnego – wyjątkowa degustacja pizz w trzech różnych stylach: Pizza Pala Romana, Detroit Style Pizza i New Jork Slice połączona z opowieścią o przygotowaniu pizzy (31 stycznia, 19.00, restauracja Ferwor, udział: 100 zł/osoby)
  • Wystawa zdjęć „Stworzenie pizzy” – wraz z wyjątkową artystką Agatą Gąsek i restauracją Bawełna zapraszamy na wystawę zdjęć inspirowanych stworzeniem świata, ale przedstawionych … w postaci składników na pizzę. Prace będą dostępne przez cały czas festiwalu, od 27 stycznia do 5 lutego 2023.
  • Konkurs na zjedzenie 1,5 metrowej pizzy – ostatniego dnia festiwalu dwie trzyosobowe drużyny zmierzą się w jedzeniu pizzy. Będzie ona nie tylko duża (aż 1,5 metra dla każdego zespołu!), ale też wyjątkowo ostra. W finale, który odbędzie się w restauracji PizzaNova zmierzą się ci, którzy wyślą do organizatorów najciekawsze zgłoszenie w postaci filmu lub zdjęcia.
  • Warsztaty pizzy dla dzieci – najmłodsi też mogą zostać Pizza Masterami. Warsztaty odbędą się 28 stycznia w restauracji Bawełna, a dochód z nich zostanie przekazany na WOŚP.

Ponadto na gości będą czekały konkursy z nagrodami, na stronie www.jemywlodzi.pl można też kupić festiwalowy plakat w wersji kolekcjonerskiej. A na deser – pizza Coco z lemon curd w rantach pizzy z sosem truskawkowo-wiśniowym, puree mango, czekoladą, melonem i miechunką. Tę wyjątkową kompozycję stworzyła butikowa cukiernia Cocoart’s z restauracją Dzielna 43. Będzie dostępna przez cały festiwal.

SMACZNEGO!