Jemy w Łodzi: Dumni z Zalewajki

W marcu już czwarta edycja akcji poświęconej najbardziej łódzkiej potrawie – zalewajce.

Już po raz czwarty marzec będzie stał w Łodzi pod znakiem zalewajki. Łódzkie Centrum Wydarzeń,  portal Jemy w Łodzi i Monopolis przygotowali z tej okazji wyjątkowe atrakcje dla łodzian.

Już po raz czwarty witamy w Łodzi wiosnę świętem zalewajki, które w tym roku przypada na tydzień od 18 do 24 marca. Nieważne jaka jest pogoda – najbardziej łódzka zupa nadaje się na każdą porę roku, a nawet dnia (dawno temu łodzianie i mieszkańcy okolicznych wsi jadali ją bardzo często na śniadanie). Jak co roku zaprezentujemy gościom Łódzki Szlak Zalewajki, czyli miejsca, w których każdego dnia zjeść można naszą ukochaną zupę. Listę restauracji można znaleźć na stronie www.jemywlodzi.pl w specjalnej zakładce poświęconej zalewajcie. Każdemu daniu towarzyszy opis, zdjęcie i cena. – Wszystkie zaznaczone są również na interaktywnej mapie, dzięki czemu można bez trudu zaplanować „zalewajkową podróż” po mieście lub znaleźć restaurację najbliżej domu lub miejsca pracy – mówi Aleksandra Wiktorska z Jemy w Łodzi.

W tym roku partnerem głównym wydarzenia zostało bardzo łódzkie miejsce – Monopolis. To tam obędą się główne atrakcje akcji Dumni z zalewajki. Wraz z restauracją Przy Kominie zaprosimy na specjalne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi. Motywem przewodnim będzie łódzka kuchnia, oczywiście z zalewajką w roli głównej. Degustacja ta ma wyjątkowy charakter – jej ideą jest luźna atmosfera, dzielenie się jedzeniem przy wspólnym stole, a także dowiadywanie się ciekawych informacji związanych z kulturą kulinarną. Tym razem przewodnikami po świecie gastronomii będą: Aleksandra Pintara-Smoczyńska, szefowa kuchni restauracji Przy Kominie i Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, współautorka dwóch książek kulinarnych poświęconych łódzkiej kuchni. Bilety na wydarzenie można kupić na stronie portalu.

Uwielbiamy bawić się i inspirować kuchniami świata – w tym roku pokusimy się o przygotowanie między innymi zalewajki w stylu japońskim, którą właściwie można nazwać łódzkim ramenem. Będzie ona dostępna przez cały tydzień w restauracji Sendai, specjalną zalewajkę przygotuje również restauracja Przy Kominie (obydwie znajdują się w Monopolis). Co ciekawe – szefowie kuchni zdradzą nam przepisy na wszystkie te dania. Zostaną one zaprezentowane w formie bezpłatnego e-booka opublikowanego w portalu Jemy w Łodzi.

Łodzianie dopytują, czy w tym roku powtarzamy akcję Cała Łódź je zalewajkę. Oczywiście! Jej zasady są proste – wybrane restauracje z Łodzi jednego dnia (w środę 20 marca) zaserwują łodzianom zalewajkę w specjalnej cenie 17 zł – to świetna okazja, by zaoszczędzić, a również spróbować dań na co dzień niedostępnych w menu (np. zalewajki wegańskiej). Dla fanów łódzkiej zupy mamy kolejny kolekcjonerski pins od łódzkiej firmy Pinswear (przypominamy, że dla tych, którzy zbiorą całą kolekcję, firma przygotowała specjalne nagrody). Będzie je też można wygrać w konkursie, podobnie jak kolekcjonerskie plakaty autorstwa Igora Jankowskiego. Na bazie zalewajkowego projektu w tym roku powstały również malowanki dla dzieci i zgadywanka.