Jemy w Łodzi Food Fest – dania, warsztaty i konkursy z ziemniakiem w roli głównej
Wrzesień stoi pod znakiem największego łódzkiego festiwalu kulinarnego. W tym roku motywem przewodnim Jemy w Łodzi Food Fest będą ziemniaki, a imprezie jak zawsze będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje.
Jemy w Łodzi Food Fest to największy festiwal organizowany przez portal Jemy w Łodzi
i Łódzkie Centrum Wydarzeń. W tym roku do partnerów dołączyła Fuzja Łódź, marka Bidfood oraz Browar Gryfus. Wspólnie wybrali oni tegoroczny kulinarny motyw przewodni, a są nim ZIEMNIACZKI. Festiwal rozpocznie się w piątek 12 września, będzie trwał 10 dni, aż do niedzieli 21 września 2025.
Ziemniaki – nie tylko polski przysmak
W festiwalu bierze udział 26 restauracji. Czym tym razem zaskoczą gości? Oczywiście ziemniakami, które będą przybierać nieoczywiste formy kremów, placków, frytek czy klusek. Szefowie kuchni pokażą, jak wiele świetnych dań można wyczarować z pozornie prostego ziemniaka. Będą deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane nadziewane gulaszem, pieczone ziemniaki z ogniska z dodatkami, faworki, faszerowane marchwią kluski żelazne z kaczką, kanapka z kremem ziemniaczanym i włoską porchettą, pizza z ziemniaczanym chrustem, cepeliny z cielęciną i kurkami, ziemniaczane zrazy, ziemniak hasselback, a również załadowane frytki, ramen i spring rolls z restauracji azjatyckich.
Festiwal to świetna okazja dla kulinarnych eksperymentów, a na te nie trzeba długo namawiać Darii i Adama Marszałków z cukierni Cocoart’s. Jako wydarzenie specjalne, przez dwa festiwalowe weekendy zaproponują oni gościom słodkie frytki z sosami oraz wyjątkowe desery idealnie imitujące przerośnięte ziemniaki, ale w środku nadziane blokiem czekoladowym.
Warsztaty, spotkania i kolacje
Tradycją Jemy w Łodzi Food Fest są wydarzenia towarzyszące. Ich cykl rozpocznie sobotni, trzeci już spacer po Łodzi z Justyną Tomaszewską (justlodz.pl). Start i meta w zrewitalizowanej Fuzji: będą opowieści o rodzinie Scheiblerów, robotnikach i życiu w famułach, a spacer zwieńczy słodki poczęstunek w Bułkę przez Bibułkę. W poniedziałek specjaliści z Instytutu Kawy pokażą nam, jak wypala się kawę oraz jak najlepiej zaparzyć ją w domowej kawiarce. Dzień później przeniesiemy się do gruzińskiej kuchni, w której samodzielnie przygotujemy chinkali i ziemniaczane bliny.
W środę ugości nas szef kuchni Przemysław Wieloch z restauracji Taki Pan Pstrąg, który podczas Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi zaprezentuje ziemniaki aż w 11 niecodziennych odsłonach. W czwartek premierowe warsztaty z Agnieszką Bohdanowicz, z którą przygotujemy autorskie bawełniane eko torby z kulinarnymi wzorami i poznamy naturalną metodę przenoszenia wzorów za pomocą olejków eterycznych. W sobotę na wyzwanie ostrości zaprosi nas restauracja Rebernia i browar Gryfus, a festiwal i lato pożegnamy piknikiem w Starym Folwarku w Tworzyjankach.
Konkursy i festiwalowe wyzwania
Przy takim festiwalu nie mogło zabraknąć foodiesowych gadżetów! W tym roku będzie to kolekcjonerski plakat z grafiką autorstwa Daniela „Goudy” Tworskiego, ale też worko-plecaki z festiwalowym printem. Goście będą je mogli kupić lub wygrać w festiwalowym konkursie, ale tym razem do rywalizacji zaproszeni zostaną nie tylko amatorów, ale również szefowie kuchni. Czekamy na śmiałków, którzy zmierzą się z wielkim quizem wiedzy o ziemniakach
– nagrodą będzie promocja na portalu Jemy w Lodzi i gadżety od partnerów wydarzenia.
Jak zawsze listę wszystkich dań i wydarzeń będzie można znaleźć na stronie www.jemywlodzi.pl, specjalnej festiwalowej stronie festiwal.jemywlodzi.pl jak również w mediach społecznościowych.





