Jemy w Łodzi Burger Fest – maj jak zawsze stoi w Łodzi pod znakiem burgerów
Przed nami największa burgerowa impreza w mieście! W ósmej edycji wydarzenia będzie można spróbować 50 różnych burgerów.
Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 23 maja 2025 i będzie trwał 10 dni, do 1 czerwca. Wydarzenie organizują: Łódzkie Centrum Wydarzeń, portal Jemy w Łodzi i sprawdzeni partnerzy: aplikacja Glovo, która zadba o dostawy festiwalowych dań, Bamirpack specjalizujący się w opakowaniach jednorazowych i Fuzja Łódź, czyli wyjątkowy kompleks powstały na terenach dawnego imperium Scheiblera.

W czasie wydarzenia na fanów burgerów będzie czekała rekordowa liczba festiwalowych dań. W tym roku to 50 różnorodnych propozycji (w tym 10 roślinnych) przygotowanych specjalnie na festiwal i jak zwykle wydarzenia towarzyszące: rodzinne pikniki, Burger Night, dzień z wegańskimi burgerami w promocyjnej cenie, warsztaty oraz promocje i konkursy dla gości.
Burger na 50 sposobów
Jakie są festiwalowe burgery? – Wyjątkowe. To propozycje niedostępne na co dzień w menu restauracji – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Oczywiście nie zabraknie klasycznych kotletów z wołowiny, ale w tym roku spróbujemy również bułek z łososiem, jagnięciną, ozorami wołowymi, pastrami, salcesonem czy ośmiornicą. Wśród uczestników znalazły się aż cztery restauracje azjatyckie – jak widać, burgery wcale nie muszą być amerykańskie.
Każda propozycja inna, każda ciekawa, dopracowana i oryginalna. Można zaszaleć z mięsem, ale również z bułką, zastępując tę klasyczną focaccią, goframi, japońskim mlecznym chlebem czy pizzowym ciastem. A do tego wyjątkowe dodatki, takie jak stek z arbuza, pasta z czarnej fasoli, sezonowe szparagi, duszona kapusta, nachosy czy kiszona rzodkiew. A jeśli nie mięso, to co? Tu również wybór jest imponujący, zaczynając od bakłażanowej zapiekanki, poprzez wegańską wędzoną „kaczkę” z seitanu, chilli z grillowanych szparagów i fasoli, marynowany batat, na roślinnych klopsikach kończąc.
Wydarzenia towarzyszące
Czas zdradzić, jakie atrakcje w tym roku przygotowali organizatorzy festiwalu. Oto one:
Promocje od aplikacji Glovo i konkursy dla gości – przez cały festiwal
Burgerami możemy cieszyć się w restauracjach, ale również w domu, pracy czy na imprezie. A co ważne, dzięki aplikacji Glovo, wszystkie festiwalowe dania kupimy z 10% rabatem. Na tym nie koniec, nowi użytkownicy aplikacji będą mogli skorzystać z prezentu – przy trzech kolejnych zamówieniach otrzymają rabat w wysokości 15 zł (łącznie 45 zł).
Zaproszenia do restauracji, a również burgerowe gadżety, jak zawsze będzie można też wygrać w konkursach Jemy w Łodzi.
Burgerowy piknik w Starym Folwarku Tworzyjanki – sobota 24 maja
Pierwsze festiwalowe wydarzenie odbędzie się w przepięknym, sielankowym miejscu, jakim jest Stary Folwark w Tworzyjankach, który posiada własną stajnię, restaurację, browar, plac zabaw i niesamowitą zieloną przestrzeń dookoła. Dla gości będzie przygotowane menu z burgerami tworzyjańskimi oraz daniami i napojami dla dzieci. Maluchy będą też mogły odwiedzić stajnię z końmi i zagrodę z królikami.
Dzień z roślinnymi burgerami w Zielonej – wtorek 27 maja
Uwaga – we wtorek, przez cały dzień, wszystkie burgery z oferty restauracji Zielona będzie można kupić z 20% rabatem.
Burger Night w restauracji Cochise – wtorek 27 maja
Takiej kolacji jeszcze nie było. Wystarczy kupić bilet (cena: 69 zł) i … udać się do burger bufetu, na którym czekać będą najróżniejsze burgerowe składniki: warzywa, pikle, odjechane dodatki, sosy. Tego wieczoru goście pobawią się w szefów kuchni i skomponują własne burgery. W cenie nieograniczony dostęp do bufetu oraz napoje 0%.
Burgerowe warsztaty w studiu Book&Cook – środa 28 maja
A może tak nauczyć się samodzielnie robić burgery jak w dobrej restauracji w mieście? Podczas festiwalu studio Book&Cook zaprasza gości na specjalne warsztaty, które poprowadzi Damian Korkosz, doświadczany kucharz, jeden ze współzałożycieli lokalu SmaszMi.
Rodzinny piknik w Willi w parku – niedziela 1 czerwca
Z burgerami można spędzić także nadchodzący Dzień Dziecka. Na wyjątkowy piknik zapraszają: Willa w parku i food truck Gastromachiny. Specjalne menu, mini burgery i lemoniady dla dzieci, a to wszystko w piknikowej, luźnej atmosferze, na świeżym powietrzu, wśród zieleni pięknego parku Poniatowskiego.
Pełna lista restauracji i ich propozycji festiwalowych dostępna jest na stronie https://jemywlodzi.pl/